3 pomysły na fit przekąski
3 pomysły na fit przekąski
Weekendy bywają
zagrożeniem dla zdrowego odżywiania się. Nie chodzi wcale o tzw. cheat meal,
czyli posiłek, który uchodzi za oszukany, często nie dietetyczny, będący
spożywczym grzeszkiem raz na tydzień czy dwa tygodnie. Chodzi o cały cheat
wieczór, podlewany sporymi ilościami alkoholu i podtrzymany przez niewyspanie
się. Tymczasem przekąski na imprezie mogą być fit i wcale nie są czasochłonne
pod względem przygotowania… za to błyskawicznie znikają ze stołu!
Fit przekąski powinny być chrupiące i na jeden gryz - tak,
aby szybko powrócić do zabawy bez uczucia ciążenia w żołądku. Wszystkie znane
Ci dotychczasowe przekąski imprezowe - szaszłyki z mocno zrumienionym boczkiem,
chipsy, muffinki wypełnione cukrem da się zamienić na zdrowsze odpowiedniki, a
tak samo smaczne!
Zapiekane lub pieczone talarki z warzyw i
owoców
Jeżeli marchewka kojarzy Ci się tylko z nudnym obieraniem
tego warzywa do bulionu na zupę, nie słyszałaś o chrupiących, ostrych,
aromatycznych chipsach warzywnych. Tutaj sprawdzi się zarówno marchewka, jak i
burak, cukinia, jabłka. Zamiast kupować paczuszkę suszonych jabłek za kilka
złotych, na których opakowaniu wcale nie widnieją same zdrowe składniki, zrób
swoje talarki ze świeżych jabłek.
Warzywa i owoce do piekarnika możesz dowolnie doprawić. Do
warzyw dobrym dodatkiem są ostre przyprawy, do owoców - aromatyczne, nawet jak
bożonarodzeniowego piernika!
Talarki z warzyw możesz także upiec z dodatkami, np.
mozzarellą, plasterkami chudej szynki, pomidorami, camembertem. Na wierzch
kropka z keczupu - i można chrupać!
Chrupiąca ciecierzyca
W szklance ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki
drzemie potencjał imprezowy. To nie tylko składnik zdrowego odżywiania się na
co dzień, ale podstawa przekąsek na zabawy i do podjadania w przerwie między
głównymi posiłkami.
Wystarczy, że ugotowaną ciecierzycę wymieszasz z ulubionymi
przyprawami, rozsypiesz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - i
zrumienisz w piekarniku. Po kwadransie - a nawet szybciej - w 180 stopniach
ciecierzyca będzie chrupiąca i aromatyczna. Wystarczy wrzucić do miseczki… i
gotowe! Zdrowiej i taniej zamiast chipsów z marketu.
Lekkie szaszłyki
Szaszłyk nie musi Ci się kojarzyć z ociekającym tłuszczem
mięsem. Może być smaczny i lekki - wystarczy, że kurczaka lub indyka zrumienisz
na patelni grillowej bez dodawania tłuszczu, do tego dodasz coś zielonego -
paprykę, roszponkę, rukolę czy wybraną sałatę.
Pasować będą też plasterki mozzarelli, pomidorki koktajlowe
lub suszone pomidory, plasterki awokado, cukinii… Pomysłów na lekkie szaszłyki
w zdrowym żywieniu jest bez liku! Możesz je przyrządzać zarówno na ciepło, jak
i na zimno - jeżeli wolisz wersję warzywną bez mięsa.
Komentarze
Prześlij komentarz