3 pomysły na fit przekąski

3 pomysły na fit przekąski

Weekendy bywają zagrożeniem dla zdrowego odżywiania się. Nie chodzi wcale o tzw. cheat meal, czyli posiłek, który uchodzi za oszukany, często nie dietetyczny, będący spożywczym grzeszkiem raz na tydzień czy dwa tygodnie. Chodzi o cały cheat wieczór, podlewany sporymi ilościami alkoholu i podtrzymany przez niewyspanie się. Tymczasem przekąski na imprezie mogą być fit i wcale nie są czasochłonne pod względem przygotowania… za to błyskawicznie znikają ze stołu!

Fit przekąski powinny być chrupiące i na jeden gryz - tak, aby szybko powrócić do zabawy bez uczucia ciążenia w żołądku. Wszystkie znane Ci dotychczasowe przekąski imprezowe - szaszłyki z mocno zrumienionym boczkiem, chipsy, muffinki wypełnione cukrem da się zamienić na zdrowsze odpowiedniki, a tak samo smaczne!

Zapiekane lub pieczone talarki z warzyw i owoców

Jeżeli marchewka kojarzy Ci się tylko z nudnym obieraniem tego warzywa do bulionu na zupę, nie słyszałaś o chrupiących, ostrych, aromatycznych chipsach warzywnych. Tutaj sprawdzi się zarówno marchewka, jak i burak, cukinia, jabłka. Zamiast kupować paczuszkę suszonych jabłek za kilka złotych, na których opakowaniu wcale nie widnieją same zdrowe składniki, zrób swoje talarki ze świeżych jabłek.

Warzywa i owoce do piekarnika możesz dowolnie doprawić. Do warzyw dobrym dodatkiem są ostre przyprawy, do owoców - aromatyczne, nawet jak bożonarodzeniowego piernika!

Talarki z warzyw możesz także upiec z dodatkami, np. mozzarellą, plasterkami chudej szynki, pomidorami, camembertem. Na wierzch kropka z keczupu - i można chrupać!

Chrupiąca ciecierzyca

W szklance ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki drzemie potencjał imprezowy. To nie tylko składnik zdrowego odżywiania się na co dzień, ale podstawa przekąsek na zabawy i do podjadania w przerwie między głównymi posiłkami.

Wystarczy, że ugotowaną ciecierzycę wymieszasz z ulubionymi przyprawami, rozsypiesz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - i zrumienisz w piekarniku. Po kwadransie - a nawet szybciej - w 180 stopniach ciecierzyca będzie chrupiąca i aromatyczna. Wystarczy wrzucić do miseczki… i gotowe! Zdrowiej i taniej zamiast chipsów z marketu.

Lekkie szaszłyki

Szaszłyk nie musi Ci się kojarzyć z ociekającym tłuszczem mięsem. Może być smaczny i lekki - wystarczy, że kurczaka lub indyka zrumienisz na patelni grillowej bez dodawania tłuszczu, do tego dodasz coś zielonego - paprykę, roszponkę, rukolę czy wybraną sałatę.

Pasować będą też plasterki mozzarelli, pomidorki koktajlowe lub suszone pomidory, plasterki awokado, cukinii… Pomysłów na lekkie szaszłyki w zdrowym żywieniu jest bez liku! Możesz je przyrządzać zarówno na ciepło, jak i na zimno - jeżeli wolisz wersję warzywną bez mięsa.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak zacząć zdrowo się odżywiać?